Islam mengajarkan banyak hal dalam kehidupan. Dari bangun tidur hingga tidur lagi, Islam secara komplit memberikan tuntunan. Salah satunya soal makan.

Kelihatannya makan perkara yang sepele. Namun Rasulullah SAW sudah memberikan petunjuk bagaimana seorang Muslim seharusnya makan agar mendapat keberkahan.

Nah berikut ini beberapa cara makan yang dicontohkan oleh Rasulullah SAW

1Makan dengan Jari

fiksiana.kompasiana.com

Saat makan, Rasulullah SAW mencampurkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya, lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya.

Mengapa? Karena kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim,  tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yang kiri.

goofydreamer.wordpress.com
goofydreamer.wordpress.com

Ini adalah karena enzim yang ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion.

Mengapa menghisap garam? Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yang diperlukan oleh badan kita.

Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya manusia berasal dari bumi (tanah) inilah yang paling berkhasiat untuk kita.

Kenapa garam? Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut pendapat dokter, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, yaitu garam.

2Cara Mengunyah

www.thenutgraph.com

Cara Rasulullah mengunyah – Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproses makanan itu.

3Membaca Basmalah

sidomi.com

(Bismillahirrahma Nirrahim). Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu.

4Cara Rasulullah Minum

gigisusu.net

Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram. Jangan kita minum dari air yang besar dan kemungkinan orang lain juga akan meminum dari tempat yang sama, sehingga kita tidak memberi sisa air kita ke orang lain.

Jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari air yang besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita.

Karena apabila kita hembuskan nafas, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3,

Zat ini  sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acid. Jangan meniup air yang panas, sebabnya sama diatas. Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

SHARE